Po kliku latach powróciłem na Kociewie odwiedzić zauszniki. Było to niezwykle ciekawe doświadczenie. Oprócz ptaków dorosłych, tym razem miałem okazję zobaczyć młodziaki. Mamy więc sukces lęgowy, para wodziła dwa młode.
To raczej norma dla tego gatunku. Samica składa zwykle 3 - 4 jaja (rzadziej 5 lub 6). Jednak ze względu na drapieżnictwo oraz czynniki pogodowe, realna liczba młodych, które przeżyją wynosi średnio od 1 do 3 piskląt na parę.
Dla porządku rzeczy - krajowa populacja lęgowa zausznika (Podiceps nigricollis) szacowana jest obecnie na 1200–2400 par, co nadaje mu status gatunku bardzo nielicznego. Choć nie wiem czy to poprawne dane, bo źródła podają sprzeczne informacje. Natomiast zgodnie potwierdzają drastyczny spadek populacji lęgowej.
Rozmieszczenie na terenie kraju jest bardzo nieregularne. Kluczowymi obszarami lęgowymi są Dolina Baryczy oraz Dolina Górnej Wisły. Na północy Polski gniazduje bardzo nielicznie.




